Skip links

Το Πράσινο Οικονομικό Μοντέλο

Η ανάγκη διαχείρισης αποβλήτων και η εξέλιξη της αναγκαίας, πλέον, ανακύκλωσης έχει οδηγήσει την τελευταία δεκαετία στη γέννηση ενός «οικολογικού» μοντέλου οικονομίας.

Η κυκλική οικονομία αφορά ένα οικονομικό μοντέλο, το οποίο βασίζεται στη χρηματοδοτική μίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση προϊόντων, προάγοντας την σωστή αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων ζωικών υποπροϊόντων και βιοαποικοδομήσιμων υλικών με την ένταξη αποβλήτων στην διαδικασία παραγωγής ενέργειας.

Διαφοροποιώντας τη από την ανακύκλωση, όπου κατά την διαδικασία της το προϊόν αποσυντίθεται σε πρώτες ύλες που ανακτώνται προς επαναχρησιμοποίηση στην παραγωγή νέων προϊόντων, η κυκλική οικονομία ορίζει από την έναρξη της παραγωγής των προϊόντων τη σίγουρη επανασυναρμολόγηση και επανένταξη τους στην αλυσίδα κατανάλωσης με γνώμονα την εσαεί λειτουργικότητα τους.

Θετικότατο γεγονός, εάν αναλογισθούμε ότι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίζει τα εννέα έως δέκα δισεκατομμύρια, αντιλαμβανόμαστε την ένδεια πόρων, που μας οδηγεί το συγκεκριμένο γραμμικό μοντέλο «ανάπτυξης».

Επομένως, η μείωση παραγωγής νέων υλικών οδηγεί αμοιβαία στην ταυτόχρονη μείωση ρύπανσης σε όλα τα επίπεδα. Το κυκλικό μοντέλο υπερτερεί σε όφελος, καθώς σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Προστασία του περιβάλλοντος, ένας πολίτης της Ε.Ε.:

• διαχειρίζεται 15τ. Υλικών

• δημιουργεί 4,5τ. Αποβλήτων

Διαφοροποιημένη από το σύνηθες μοντέλου παραγωγής “προμήθειας, παρασκευής, απόρριψης”, η κυκλική οικονομία απορρίπτει το γραμμικό μοντέλο και υιοθετείται κατακτώντας την πολιτικοοικονομική οριοθέτηση των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε τον Δεκέμβριο 2018 την Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία, που συνάδει με την ευρωπαϊκή στρατηγική. Η άμεση υιοθέτηση πολιτικών που θα προωθήσουν τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία αποτελεί επιτακτική ανάγκη και ταυτόχρονα ευκαιρία ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Διεπόμενη από το χρέος της προς την εξασφάλιση ενός ποιοτικότερου μέλλοντος για την κοινωνία της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης, η Recycle Greece | Tserkezidis Group of Companies διευρύνει τις δυνατότητες της και εξασφαλίζει συνεργασίες με εξειδικευμένους στον χώρο συνεργάτες οι οποίοι ασπάζονται την κοινή γραμμή πλεύσης προς ένα βιώσιμο μέλλον. Δεδομένου ότι η Ευρώπη έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για αυτή τη μετάβαση με προσεκτικό σχεδιασμό ήδη έχοντας πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019, μπορούμε εύκολα να μιλάμε για την ανάπτυξη στην ποιότητα ζωής αλλά και του βιο-οικολογικού μας αντίκτυπου, με προτεραιότητα την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του αποτυπώµατος άνθρακα, µέσω της έξυπνης και βιώσιµης χρήσης.

Η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας ως οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο οριοθετεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το περιβάλλον μας, αποτελούμενη από πρεσβευτές της, με πρόθεση την διατήρηση μεταξύ διαχείρισης και ανακύκλωσης υλικών όπως και αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία.