Η κομποστοποίηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον γεωργικό και οικονομικό τομέα καθώς το κομπόστ που δημιουργείται προσφέρει σημαντικές και οικονομικές δυνατότητες βελτιώσεις αποδοτικής χρήσης των πόρων και απόβλητων.
Σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος στην μείωση παραγωγής επιβλαβών αερίων τα οργανικά υλικά όταν υποβληθούν σε αναερόβιες συνθήκες παράγουν το μεθάνιο, που είναι ένα αέριο θερμοκηπίου και μπορεί, να εκπεμφθεί από τις χωματερές εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Αντιθέτως με την διαδικασία της κομποστοποίησης μειώνεται η παραγωγή των αερίων.
Παράλληλα, χρησιμοποιεί το νερό της βροχής ή της άρδευσης αποτελεσματικότερα, για να χάνεται λιγότερη υγρασία λόγω της εξάτμισης και της απορροής, επειδή επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση του.
Επίσης, αναπτύσσει τη βιολογική δραστηριότητα στο χώμα, η οποία συμβάλλει στην αποδοτικότερη θρεπτική λήψη ορισμένων ιόντων, ειδικότερα αργίλιου και σιδήρου, οι οποίοι μπορούν να είναι τοξικοί σε χώμα χαμηλού pH.
Ακόμη, η χρήση του κομπόστ χρειάζεται μικρό επενδυτικό και λειτουργικό κόστος σε σχέση με όλες τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες, με θετική επίδραση στα δημοτικά τέλη, που πληρώνουν οι δημότες.
Ταυτόχρονα, μπορεί να χωροθετηθεί σε μικρή απόσταση από την παραγωγή αποβλήτων, σαν αποτέλεσμα της κοινωνικής αποδοχής, με συνέπεια μικρότερο κόστος μεταφοράς τους και άρα ακόμη χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε σχέση με άλλες μεθόδους.
Ως ακολούθως, η κοινωνική αποδοχή είναι μεγάλη, βοηθώντας έτσι να ολοκληρωθούν οι σχετικές επενδύσεις γρηγορότερα από οποιεσδήποτε άλλες και πιο κοντά στις περιοχές παραγωγής των υλικών, με αποτέλεσμα μικρότερο κόστος μεταφοράς τους.