Η διαδικασία της κομποστοποίησης είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.
Κατά την παραγωγή του κομπόστ (όπως και ονομάζεται το αποτέλεσμα), οργανικά απόβλητα, όπως κλαδέματα, φύλλα, φρούτα κ.τ.λ. μετατρέπονται σε ένα μείγμα πλούσιο σε συστατικά στοιχεία ικανά για την βελτίωση του εδάφους.
Με την κομποστοποίηση, εκτός από την μείωση του αριθμού απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, τα αποτελέσματα είναι επίσης σημαντικά για τον γεωργικό τομέα καθώς συμβάλει ως φυσικό λίπασμα το οποίο επιστρέφει ορισμένα από τα οργανικά και ανόργανα συστατικά μέσω του κομπόστ πίσω στην γη. Ως ακολούθως, αντικαθίσταται η συστηματική χρήση χημικών προϊόντων καλλιέργειας όπως ζιζανιοκτόνα και χημικών λιπασμάτων που οδηγούν στην ερημοποίηση των μέχρι πρότινος γόνιμων εκτάσεων.
Συγκεκριμένα, η χρήση του κομπόστ βελτιώνει την υδατοχωρητικότητά του εδάφους και εμπλουτίζει την εδαφολογική βακτηριακή δραστηριότητά του. Παράλληλα, έχει μια άμεση επιρροή στη διαθεσιμότητα μερικών ορυκτών αλάτων στα φυτά.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, υπεδάφους και των υπόγειων νερών καθώς και των γύρω περιοχών.