Οι αυξανόμενες απαιτήσεις στην καταναλωτική αλυσίδα, αλλά και με την ένδειξη πως έως το 2030 ο πληθυσμός της γης θα αυξηθεί κατά 40% και ανάγκες εύρεσης τροφής και υλικών στο διπλάσιο έκρουσαν τον κώδωνα για την ανάδειξη διόδων αποφυγής μιας οικονομικής αδιεξόδου.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Γιούνκερ και τον πρώτο Αντιπρόεδρο Τίμερμανς στην επιστολή προθέσεών τους που συνόδευε την ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης το 2018, η νέα στρατηγική για τη βιο-οικονομία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Επιτροπής να προωθήσει την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην ΕΕ.
Στόχος της είναι να βελτιώσει και να ενισχύσει τη βιώσιμη χρήση των ανανεώσιμων πόρων για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων και τοπικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Aντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν δήλωσε σχετικά:
«Είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να προβούμε σε μια συστημική αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης αγαθών, καθώς και δημιουργίας απορριμμάτων. Με την ανάπτυξη της βιο-οικονομίας μας, δηλαδή του ανανεώσιμου τομέα της κυκλικής οικονομίας, μπορούμε να βρούμε νέες και καινοτόμες λύσεις για την εξασφάλιση τροφίμων, προϊόντων και ενέργειας, χωρίς να εξαντλούμε τους περιορισμένους βιολογικούς πόρους του πλανήτη μας.
Επιπλέον, ο αναπροσανατολισμός της οικονομίας μας και ο εκσυγχρονισμός των μοντέλων παραγωγής δεν αφορά μόνο το περιβάλλον και το κλίμα. Προσφέρει επίσης μεγάλες δυνατότητες για νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας, ιδίως στις αγροτικές και παράκτιες περιοχές».
Με στόχο την γρήγορη ανάπτυξη βιο-οικονομιών σε όλη την Ευρώπη η Επιτροπή:
• θα αναπτύξει ένα στρατηγικό θεματολόγιο για την εισαγωγή βιώσιμων συστημάτων γεωργίας και τροφίμων, δασοκομίας και προϊόντων βιολογικής προέλευσης
• θα θεσπίσει μηχανισμό της ΕΕ για τη στήριξη της πολιτικής στον τομέα της βιο-οικονομίας στις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020», με σκοπό την κατάρτιση εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων βιο-οικονομίας. Η βιωσιμότητα στην ΕΕ μέσω της Βιο-οικονομίας. (source:European Environment Agency).
Η βιο-οικονομία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία 1 εκατ. νέων πράσινων θέσεων εργασίας έως το 2030, δίνοντας με αυτόν των τρόπο μια διαφορετική προσέγγιση στη κυκλική οικονομία.
Κεκαλυμμένη από την αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων η κοινωνία μας θα μπορούσε να ισορροπήσει της απαιτήσεις, μη δημιουργώντας νέο αλλά εκμεταλλευόμενη το ήδη υπάρχον.